Etiketten lezen

Je zult het vast wel herkennen. Je staat in de supermarkt voor een schap met allemaal producten. Welke zal ik nou kiezen, wat is nu een gezonde keus. Je pakt er 1 uit de stelling en bekijkt het etiket, en dan? Weet jij waar je op moet letten?

Etiket lezen
Hier zie je een voorbeeld van een etiket, in dit geval muesli. etiket, muesli, suikerchallenge, etiket muesli

Fabrikanten zijn verplicht om de Ingrediënten te vermelden in volgorde van hoeveelheid. Dus het ingrediënt waarvan het meeste in zit, moet als eerste vermeld worden. In dit geval zit er dus het meeste volkoren graanvlokken in. Bij dit etiket staan ook de percentages erbij vermeld, maar dit is niet vaak. Als 2e hoeveelheid zitten er rozijnen in, de hoeveelheid bananenchips staat op plaats 3 en zo verder.

Suikertoevoegingen
Nu dacht ik dus dat ik gezonde muesli had gekocht, etiket even snel gescand en zag er in eerste instantie goed uit. Maar wat valt je op als je het etiket goed leest? Inderdaad, er is SUIKER aan toegevoegd, zowel bij de bananenchips die er in zitten als bij de cornflakes. WAAROM??? Dit is dus zo niet nodig. Niet gezond en heeft geen meerwaarde voor mij. Voor de fabrikant wel, suiker smaakt lekker zoet, waardoor je graag een extra schepje muesli in je yoghurt doet.

En zo is het dus met veel producten. Als smaakmaker is er suiker aan toegevoegd, totale onzin. Kijk maar eens in je kasten waar allemaal suiker aan toegevoegd is.

Alternatieve suikernamen
Maar…..er zijn nog zoveel andere namen voor suiker, wat dacht je van fructosestroop of lactose of maltodextrine of nectar en zo kan ik nog wel even door gaan. Er zijn zoveel alternatieve namen voor suiker, welke eigenlijk niet nodig zijn en je lijf dus niet nodig heeft als toevoeging in die producten.

En aangezien ook ik maar gewoon een mens ben, koop ik ook wel eens in alle haast wat, zonder op te letten of er geen alternatief is waar minder suiker in zit. En dat zal voor jou misschien ook wel zo zijn.

Suikerchallenge
Dus ik wil de uitdaging met mezelf aangaan en 1 week een suikerchallenge gaan doen. Wat betekent dat nou zo’n suikerchallenge; 1 week lang geen producten eten waar suiker aan toegevoegd is. Dus GEWOON NORMAAL ETEN, maar geen producten waar suiker aan toegevoegd is. Dus geen hagelslag (doe ik toch al nooit :-)) of deze muesli. Op zoek dus naar een andere muesli.

suikerchallenge

Ga jij de uitdaging met me mee aan? Ik heb een facebookgroep aangemaakt Friends of Food Groep – Voeding & Leefstijl waarin ik ga bijhouden hoe mijn challenge gaat, waar jij al je vragen kan stellen, maar ook je ervaringen kunt delen.

Het lijkt me geweldig om dit samen te gaan doen! Lijkt jou dat ook leuk, ga dan naar mijn pagina en meldt je aan.

Als extraatje heb ik een lijst aangemaakt waarin de andere namen voor suiker benoemd zijn. Download lijst suikernamen

Uiteraard ben ik op zoek gegaan naar andere muesli ;-). Ik moest wel even de nodige pakken bekijken voordat ik de juiste gevonden had, maar het is me gelukt. Zie hier het bewijs 🙂 muesli, geen suiker, muesli zonder suiker

Lieve groet
Babette

Blog; Etiketten lezen
Getagd op:        

2 gedachten over “Blog; Etiketten lezen

 • 03/09/2018 om 10:22
  Permalink

  Sinds ik wat meer etiketten lees verbaas ik mij ook over de hoeveelheid suiker die overal aan toegevoegd wordt.
  Leuk dat je een suiker challenge organiseert!

  Beantwoorden
  • 03/09/2018 om 10:31
   Permalink

   Hoi Yolanda,

   Wat goed dat je al etiketten leest. Het is werkelijk onbegrijpelijk hoeveel suiker overal in zit.
   Doe je mee met de challenge?

   Groeten Babette

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *